Categories
Despre parfumuri

Surse de origine vegetala

Plantele au fost folosite foarte mult timp ca sursa pentru uleiurile esentiale si compusii aromatic. Aceste hidrocarburi aromatice sunt de obicei metaboliti secundari produsi de plante pentru a le proteja impotriva ierbivorelor, infectiilor dar si pentru a atrage polenizatorii. Plantele sunt de departe cea mai importanta sursa de compusi aromatici utilizati in parfumerii. Sursele acestor compusi pot proveni din diferitele parti ale plantelor. O planta poate diferi mai multi compusi aromatic, de exemplu, portiunile aeriene si semintele de coriandru au mirosuri extreme de diferite unul de altul. Frunzele, florile, fructele si coaja portocalelor sunt sursele respective ale petitgrain, neroli, si uleiurilor de portocala.

  • Scoarta: de obicei folosirea scoartei include scortisoara si cascarilla. Uleiul parfumat in coaja de radacina de sassafras este, de asemenea, utilizat fie direct fie purificat pentru elemental constitutive principal, safrol, folosit in sinteza altor compusi parfumati.
  • Flori si flori de copaci:fara indoiala este cea mai importanta si comuna sursa de compusi aromatici. Include florile mai multor specii de trandafir,iasomie precum si osmanthus, plumeria, mimoza, tuberoza, narcise, geranium parfumat, cassie, ambrette precum si florile copacilor de citrice și ylang-ylang. Deși în mod tradițional nu sunt perceputi ca o floare, mugurii cateilor de usturoi sunt de obicei folositi. Majoritatea florilor de orhidee nu sunt folosite in scopuri comerciale pentru a produce uleiuri esentiale, exceptie facand vanilia, orhidee care trebuie mai intai polenizata pentru a face seminte in pastai inainte de a fi utilizata in parfumerie.
  • Fructe: fructele proaspete precum mere, capsune, cirese, visine nu dau mirosurile asteptate la extragere, in cazul in care aceste note parfumate se gasesc intr-un parfum, acestea sunt sintetice. Exceptii fac Litsea cubeba, vanilia si boabele de ienupar. Fructele cele mai des utilizate si cu randamentul cel mai mare au compusii aromatici in coaja: portocale, lamai, lime. Desi coaja de grepfrut este încă folosita pentru compusi aromatici, acestia sunt sintetizati artificial si folositi in scop comercial deoarece aroma naturala contine sulf care este destul de neplacut la miros.
  • Frunze si ramuri: Frecvent utilizate pentru produsele de parfumerie sunt frunzele de lavanda, patchouli, salvie, violeta, rozmarin, frunze si citrice. Uneori frunzele sunt evaluate dupa mirosul “verde” pe care il aduc parfumurilor, de exemplu fanul si frunzele de rosii.
  • Rasini: pretuite inca din antichitate, rasinile au fost utilizate pe scara larga pentru tamaie si parfumuri. Rasinile foarte parfumate si antiseptic erau folosite de multe civilizatii drept medicamente pentru diverse boli. Rasinile utilizate in mod obisnuit in parfumerie contin labdanum, tămâie / olibanum, smirnă, Peru balsam, guma benzoin. Rasinile de pin si de brad sunt o sursa importanta utilizate în sinteza organică a multor compusi sintetici sau naturali. O parte din ceea ce se numeste chihlimbar si copal in parfumerie astazi este secretia rasinoasa de conifer fosili.
  • Rădăcini, rizomi si bulbi: portiuni terestre frecvent utilizate in parfumerie includ rizomi de iris, rădăcini de vetiver, diversi rizomi ai familiei ghimbir.
  • Seminte: semintele frecvent utilizate includ boabe de tonka, seminte de morcov, coriandru, chimen, cacao, nucsoară, cardamon, si anason.
  • Lemnoase: foarte importante in furnizarea notelor de baza la un parfum uleiurile de lemn distillate sunt indispensabile in parfumerie. Elementele lemnoase cel mai des utilizate sunt: lemn de santal, lemn de trandafir, agarwood, mesteacan, cedru, ienupăr, si pin; acestea sunt utilizate macerate sau uscate (distilate).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Imagine cod de securitate

*