Ingredientele parfumurilor,indifderent de origini, naturale sau sintetice, pot provoca problem de mediu sau de sanatate atunci cand sunt folosite in cantitati substantiale. Desi se fac cercetari in aceasta zona, mai raman multe de invatat despre efectele parfumului asupra sanatatii omului si mediului.
Imunologic
Dovezi in reviste arata ca unele parfumuri pot cauza reacții astmatice la unele persoane, în special la cei cu astm bronșic. Multe ingrediente de parfumare pot provoca, de asemenea, dureri de cap, reacții alergice cutanate sau greață. In unele cazuri utilizarea excesiva a parfumului poate provoca reactii alergice ale pielii.
În unele cazuri, o utilizare excesivă a parfumurilor poate provoca reacții alergice ale pielii. De exemplu, acetofenona, acetat de etil și acetonă,prezente in multe parfumuri, sunt cunoscute ca potențiali alergeni respiratorii. Cu toate acestea, acest lucru poate fi înșelătoar, deoarece prejudiciul prezentat de multe dintre aceste substanțe chimice (fie naturale sau sintetice) este dependent de condițiile de mediu și de concentrațiile lor într-un parfum.Linalolul care este listat ca un irritant poate produce iritatii ale pielii cand se degradeaza cu peroxizi totusi utilizarea antioxidantilor in parfumuri sau reducerea concentratiei poate preveni acest lucru. De asemenea prezenta furanocumarinei intalnita in extractele natural de grepfrut si telina poate cauza reactii alergice severe si poate creste sensibilitatea la radiatiile ultraviolete. Cateva cercetari privind aromatizantii naturali au aratat ca majoritatea contin ingredinte ce pot provoca iritatii ale pielii. Cu toate acestea unele studii, cum ar fi cererea de cercetare IFRA arata ca opoponaxul este prea periculos pentru a fi folosit in parfumerii. Este adevarat, de asemenea, ca uneori doar inhalarea poate produce iritatii ale pielii.
Carcinogenicitate
Exista dovezi stiintifice ca nitromoscul cum ar fi xilenul de mosc poate cauza cancer, in timp ce ingredintele comune ca msocul policiclic sintetic poate perturba echilibrul de hormone din corpul uman (tulburari endocrine). Unii aromatizanti naturali cum ar fi muschii de stejar contin alegeni si compusi cancerigeni.
Toxicitatea
Anumite substante chimice intalnite in aprfumuri sunt toxice cel putin pentru insect daca nu pentru oameni. De exemplu alilul de eter este intalnit in parfumuri sintetice si are efecte impotriva insectelor.
Poluarea
Moscurile sintetice sunt placate la miros si relative ieftine, ca atare sunt folosite in cantitati mari pentru a acoperi mirosul de detergenti de rufe si alte produse de curatare. Datorita folosirii lor pe scara larga, mai multe tipuri de mosc sintetic au fost gasite in grasimea si laptele uman dar si in sedimente si in apele marilor lacuri. Acesti poluanti pot prezenta probleme de sanatate si mediu atunci cand intra in diete umane si animale.
Specii in pericol
Cererile pentru aromatizanti din lemn de santal, agarwood sau mosc au dus la disparitia acestor specii precum si la traficul si recoltatul ilegal.