Categories
Despre parfumuri

Familii olfactive (clasificare)

Gruparea parfumurilor la fel ca orice taxonomie nu poate fi niciodata un proces complet obiactiva sau final. Multe parfumuri contin aspecte ale mai multor familii. Chiar si un parfum dintr-o singura floare va avea si alte nuante subtile. Adevaratele arome unitare pot fi rar gasite in parfumuri in care se impune existenta unei singure arome.

Clasificarea dupa familiile olfactive reprezinta un punct de plecare in descrierea unui parfum dar nu poate denota caracteristica specifica a acelui parfum.

Clasificarea traditionala care a aparut in jurul anilor 1900 cuprinde urmatoarele categorii:

  1. O singura floare (single floral): parfum in care predomina aroma unei singure flori, in franceza numindu-se soliflore. Exemplu: Serge Lutens’ Sa Majeste La Rose.
  2. Buchet floral: este o combinatie de parfumuri de la mai multe flori. Exemplu: Quelques Fleurs by Houbigant and Joy by Jean Patou.
  3. Oriental (ambered): o clasa mare de parfumuri cu arome dulci usor animalică de ambră sau de labdanum, deseori combinate cu vanilie, fasole Tonka, flori si lemn. Poate fi îmbunătătită prin uleiuri de camphorous si tămâie, care aduc în minte imagini din epoca victoriană Orientul Mijlociu si Orientul Îndepărtat. Exemplu: Guerlain’s Shalimar si Yves Saint Laurent’s Opium.
  4. Lemn: parfumurile care sunt dominate de aromele lemnoase, de obicei de agarwood, lemn de santal si lemn de cedru. Paciuli, cu mirosul său camphoraceous, este frecvent intalnit in aceste parfumuri. Exemple: Myrurgia’s Maderas De Oriente sau Chanel Bois-des-Îles, Balenciaga Rumba.
  5. Piele: o familie de parfumuri care dispune de arome precum miere; tutun; lemn si gudroane din lemn in notele de baza si o aroma care face aluzie la piele. Exemple: Robert Piguet’s Bandit si Balmain’s Jolie Madame.
  6. Chypre: inteles Cipru în limba franceză, aceasta include parfumuri construite pe un acord similar constand din bergamota, muschi de stejar, patchouli, si labdanum. Această familie de parfumuri este numita dupa un parfum de François Coty. Exemplu: Mitsouko Guerlain.
  7. Feriga (fougere-fern): construit pe o baza de lavanda, cumarina si muschi de stejar . Multe dintre parfumurile pentru barbati apartin acestei familii care este caracterizata prin aroma lemnoasa ascutita. Exemple: Fabergé Brut si Guy Laroche Drakkar Noir.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Imagine cod de securitate

*