Tipurile de parfumuri reflecta concentratia compusilor aromatici intr-un solvent, care in parfumurile fine este etanol sau un amestec de apa si etanol. Definitiile tipurilor de parfumuri difera de la o sursa la alta. Intensitatea si longevitatea unui parfum se bazeaza pe intensitatea, longevitatea si concentratia compusilor aromatici (uleiuri naturale / uleiuri parfumate). Daca procentajul compusilor aromatici creste va creste si longevitatea si intensitatea parfumului creat. Termenii specifici sunt utilizati pentru a descrie concentratia aproximativa a unui parfum prin procent /volumul de ulei de parfum care de obicei sunt vagi sau imprecisi.
Clasificare:
- extract de parfum sau parfum: 15-40% (~20% ) compusi aromatici;
- esprit de parfum: 15-30% compusi aromatici, o concentratie rezisntenta rar utilizata in EdP sau parfum;
- Apa de parfum (EdP); Parfum de toaleta (PdT): 15-20% (~20%) compusi aromatici; uneori listate ca apa de parfum sau “milessime”. Parfum de toaleta este un termen mai putin intalnit;
- Apa de toaleta (EdT): 5-15% (~10%) compusi aromatici;
- Apa de colonie (EdC): 3-8% (~5%) compusi aromatici; parfum de tipul citricelor; “Original Eau de Cologne” este o marca inregistrata;
- Splash (EdS) – Aftershave: 1-3% compusi aromatici; EdS este o marca inregistrata.