Aromele naturale si sintetice sunt utilizate pentru diferitele lor mirosuri utile in parfumerii.
Arome naturale
- Variaza in functie de timpul si locul recoltarii dar si de modul in care produsul a fost extras din materia prima. Este dificil sa produci arome care sa-si mentina acelasi miros peste ani. Ca parfumier trebuie sa mentii variatiile naturale ale ingredientelor pentru a mentine si calitatea parfumului. In plus unii furnizori pot contraface materiile prime reale schimband insa sursa sau continutul pentru a creste marja lor de profit.
- Componente: mii de compusi chimici cu larg potential pentru alergii.
- Unicitatea aromelor: are un miros apropiat de cel natural in functie de metodele de extractie a compusilor aromatici.
- Complexitatea mirosului: note adanci si compexe; usoare cu nuante subtile.
- Pret : parfumurile alcatuite din arome naturale au un pret mai ridicat. Preturile sunt determinate de laborator si dificultatea extragerii materialelor naturale dar si de calitatea acestora.
Arome sintetice
- Variatia: sunt mai consistente decat aromele naturale totusi diferentele sinteticelor organice pot diferentia in concentratia de impuritati. Aceste impuritati pot face ca aroma parfumului sa se schimbe in mod radical.
- Componente: un singur compus chimic; uneori mixturi de izomeri.
- Unicitatea aromelor: asemanator celor naturale daca compusii sunt la fel. Compusii care nu sunt gasiti in natura vor fi unici si diferiti de aromele naturale.
- Complexitatea mirosului: note pure, pronuntate, fine si bine definite.
- Pret: parfumurile care folosesc arome sintetice se gasesc pe scara larga la preturi accesibile. Aromele sintetice nu sunt neaparat mai ieftine decat cele naturale, unele fiind mai scumpe decat majoritatea celor naturale datorita unor variatii de factori precum complexitatea procesului de sintetizare sau extragere.
Obtinerea odorizantilor naturali
Inainte de compunerea parfumului, odorizantii folositi in alcatuirea luii trebuiesc mai intai obtinuti. Odorizantii sintetici sunt produsi din sinteticele organice purificate. Odorizantii naturali cer utilizarea diferitelor metode de extragere a aromelor din materiile prime. Rezultatele extragerii sunt uleiuri esentiale sau unturi in functie de procentul de ceara extras din produs. Toate aceste tehnici pot sa denatureze aromele extrase din materiile prime. Acest lucru este datorat utilizarii de caldura, solventi duri sau prin expunerea la oxigen in procesul de extractie care va denatura compusii aromatici schimbandu-le mirosul.
Macerarea / extractia solventilor este cea mai cunoscuta si utilizata tehnica in extragerea aromelor in industria moderna a parfumurilor. Materiile prime sunt scufundate într-un solvent care poate dizolva compusii aromatici doriti. Macerarea durează de la ore la luni. Compusii aromatici pentru aromele lemnoase sunt fibrele vegetale obtinute in acelasi mod ca cele animale. Aceasta tehnica poate fi folosita si pentru extragerea odorizantilor care sunt prea volatili pentru distilare sau pur si simplu denaturati de caldura. Solventii utilizati pentru macerare de obicei includ hexan si dimetil eter.
- Extragerea lichidului supercritic. O tehnica noua de extragere a compusilor aromatici dintr-o materie prima care are de multe ori CO2 supercritic. Datorita solventului folosit in extractie compusii derivati seamana de multe ori cu aromele originale ale materiilor prime.
- Extractia de etanol: un tip de solvent folosit in extragerea componentelor direct din materiile prime uscate precum si materialele pure uleioase. Etanolul nu este folosit pentru extragerea aromelor din materialele vegetale proaspete deoarece acestea contin cantitati mari de apa care va fi de asemenea extrasa in etanol.
- Distilarea: o tehnica comuna de extragere a compusilor aromatici din plante precum florile de portocal si trandafir. Materia prima este incalzita iar compusii parfumati sunt colectati prin condensarea vaporilor distilati.
- Distilarea la abur: aburul din apa calda este trecut prin materia prima si alunga compusii volatili ce vor fi captati intr-un balon florentin. Acest lucru permite separarea usoara a uleiurilor parfumate din apa .Apa colectată din condens, care păstrează unii dintre compusii parfumati si uleiurile de la materia primă este numita hidrosol si, uneori, vânduta. Acest lucru este cel mai frecvent folosit pentru materiale vegetale proaspete, cum ar fi flori, frunze si tulpini.
- Distilarea uscata/ distructiva: materiile prime sunt incalzite direct fara un operator de transportator cum ar fi apa. Compusii parfumati, care sunt eliberati din materia primă la caldura mare, de multe ori sunt supusi pirolizei anhidra, ceea ce duce la formarea de diferiti compusi parfumati rezultand astfel, diferite parfumuri . Aceasta metoda este folosita pentru a obtine compusi parfumati din chihlimbar fosil si lemn parfumat in cazul în care este dorit un miros “ars” sau “prăjit” .
- Fractionarea: prin utilizarea unei coloane de fractionare, diferite fractiuni dintr-un material poate fi exclusa selectiv pentru a modifica mirosul produsului final. Desi produsul este mai scump acest proces este efectuat pentru a elimina mirosurile neplacute ale unui material si totodata pentru a oferi parfumierului mai mult control in procesul de compunere a parfumului.
- Stoarcerea: materia prima este stoarsa sau comprimata iar uleiurile sunt colectate. Dintre toate materiile prime doar uleiurile din coaja citricelor sunt extrase in acest mod deoarece uleiul este prezent in cantitati suficient de mari pentru a face aceasta metoda de extractie un punct important economic.
- Extractia: absorbtia aromelor intr-o grasime solida sau ceara si apoi extragerea uleiurilor mirositoare cu alcool etilic. Extractia din flori a fost utilizata atunci cand distilarea nu a fost posibila deoarece unii compusi aromatici se denaturau la caldura mare. Aceasta metoda nu este utilizata frecvent din cauza costurilor ridicate si existenta unor metode de extractie ma eficiente.