Cosmeticele sau machiajul sunt substante de ingrijire folosite pentru a spori aspectul sau mirosul corpului uman. Ele sunt, în general, amestecuri de compuși chimici, unele fiind derivate din surse naturale sau sintetice. În SUA, Food and Drug Administration (FDA), care reglementează cosmeticele, definește produsele cosmetice ca fiind „destinate a fi aplicate pe corpul uman pentru curățarea, înfrumusețarea, promovarea atractivității, sau modificarea aspectului fara a afecta structura organismului sau funcțiile acestuia” . Această definiție largă include, de asemenea, orice material destinat utilizării ca o componentă a unui produs cosmetic. FDA exclude categoric sapunul din aceasta categorie.
Istoric
Cuvantul “cosmetice” provine din limba greaca si inseamna: tehnica de rochie si ornament, priceput in a comanda sau aranja, ordine, ornament. Dovezi arheologice referitoare la cosmetic dateaza din Egiptul antic si Grecia. Potrivit unei surse, evoluțiile majore includ:
- Ulei de ricin folosit in Egiptul antic ca un balsam protector.
- Creme de piele din ceara de albine, ulei de măsline, precum și apa de trandafiri descris de romani.
- Vaselina si lanolina, în secolul al XIX-lea.
- Nivea Creme în 1911.
Grecii antici foloseau, de asemenea, produse cosmetice. Cosmeticele sunt menționate în Vechiul Testament unde Izabela si-a pictat pleoapele si Estera descrie cateva tratamente de infrumusetare. Uzul de cosmetic a fost dezaprobat de mai multe ori in istoria de vest. De exemplu, in secolul 19 regina Victoria a declarat public ca machiajul este nepotrivit, vulgar si a acceptat sa fie folosit doar de catre actori.
Dintre firmele de cosmetice cea mai mare esre L’Oreal fondata de Eugene Schueller în 1909. Piata a fost dezvoltata in SUA in timpul anilor 1910 de Elizabeth Arden, Helena Rubinstein si Max Factor. Acestor firme li s-a alaturat Revlon chiar inainte de al doilea razboi mondial si Lauder Estee imediat dupa.
Produsele cosmetice sunt acum disponibile pe scara larga. Desi machiajul a fost facut in principal pentru femei, treptat un număr tot mai mare de bărbați folosesc produse cosmetic. Anticearcanul este frecvent utilizat si de barbati. Marcile de cosmetice au adaptat produsele special pentru barbati, acestia folosindu-le tot mai des.
Critici si controverse
Etica
In timpul secolului 20 popularitatea cosmeticelor a crescut rapid fiind utilizate de fete la varste tinere in special in SUA. Datorita scaderii rapide de varsta a utilizatorilor de machiaj, multe companii, de la firme precum Rimmel la producatori mai mici precum Estee Lauder, au introdus pe piata glosuri, ambalaje mai sclipitoare, promovandu-le folosind modele tinere. Consecintele sociale ale infrumusetarii de la varste tot mai fragede au atras multa atentia de-a lungul anilor. Criticile au venit din partea grupurilor religioase, feministe, activistilor pentru drepturile omului si animalelor si a grupurilor de interes public. Cultivarea constientizarii si a preferintei pentru cosmetice exista pentru cele lipsite de ingrediente toxice, in special a celor derivate din petrol, sulfat de sodiu si parabeni.
Siguranta
Ca majoritatea industriilor, companiile de cosmetice resita regulamentului asociatiilor guvernamentale precum FDA. Acestea nu trebuie sa aprobe sau sa revizuiasca cosmeticele sau ceea ce se intampla cu ele inainte de a fi vandute. FDA doar reglementeaza impotriva culorilor care pot fi folosite in cosmetice si vopselele de par. Companiile nu trebuie sa raporteze inconvenientele pe care le au cu produsele, trebuie doar sa le retraga de pe piata. Numeroase rapoarte au prezentat ingrijorari cu privire la anumiti tensioactivi. SLS cauzeaza numeroase problem ale pielii inclusive dermatita. Parabenii pot provoca iritatii ale pielii. Experimentele pe animale au arătat că parabenii au o activitate slabă estrogenica, în calitate de xenoestrogeni. Parfumurile sintetice sunt utilizate pe scară largă în produsele destinate consumatorilor.Diverse studii încheiate arată parfumurile sintetice sunt realizate din mai multe ingrediente care pot cauza reacții alergice. Companiile cosmetice au fost criticate pentru ca fac creanțe pseudo-stiintifice despre produsele lor, care sunt înșelătoare sau nedovedite stiintific.
Testarea pe animale
Testarea cosmeticelor pe animale este un subiect controversat. Aceste teste implica iritarea ochilor si pielii, fototoxicitate (toxicitatea provocată de lumina ultravioleta) și mutagenitate. Testarea cosmeticelor este interzisa in Tarile de Jos, Belgia , Marea Britanie iar in 2002, dupa 13 ani de discutii UE a interzis testarea pe animale.
Psihologia uzului de cosmetic
Literatura pentru motivarea utilizarii cosmeticelor este limitata. Un studiu pe 30 de femei a aratat ca anxietatea, auto-prezentarea si conformitatea sunt semnificativ pozitiv correlate cu aplicarea cosmeticelor si increderea sociala, stabilitatea emotionala si stima de sine sunt correlate negativ cu utilizarea produselor cosmetice. Aceste date sugerează faptul că femeile anxioase, nesigure sunt motivate să aplice produsele cosmetice, mai mult decât femeile, care sunt sigure din punct de vedere emoțional, social și încrezătoare, se percep ca fiind attractive fizic.
Un alt studiu realizat de Cash, Dawson, Davis, Bowen si Galumbeck, utilizând un eșantion de studenți a realizat ca baietii tind sa fie niste judecatori mai aspri privind atractivitatea fizica la o femeie decat sunt femeile. De asemenea femeile supraestimeazaatractivitatea lor fizica atunci cand poarta machiaj.
Tipuri de machiaj
Cosmeticele includ creme de îngrijire a pielii, loțiuni, pudre, parfumuri, rujuri, lac de unghii, machiaj pentru fata si ochi, permanent pentru bucle, lentile de contact colorate, vopsea de par, fixative, geluri de par, deodorante, gel de maini, produse pentru copii , uleiuri de baie, spumant de baie, saruri de baie, unt de corp și multe alte tipuri de produse. O subcategoria din cadrul cosmeticelor este machiajul, care se refera in primul rand la produsele colorate, menite sa schimbe aspectul utilizatorului. Multi producatori deosebesc cosmeticele decorative de cele de ingrijire.
Cosmeticele se disting in functie de zona corpului careia sunt destinate:
-baza de machiaj: sunt diferite formule potrivite fiecarui tip de ten; cele mai multe sunt menite pentru a reduce aspectul de dimensiune al porilor, prelungi uzura machiajului si pentru a permite o aplicare mai usoara a acestuia.
-baza pentru fardul de pleoape: folosit pentru a prelungi uzura fardurilor de pleoape si pentru a intensifica culorile din umbra.
-glos: este un ruj in forma lichida.
-ruj, luciu de buze, creion de buze, balsam de buze. Produsele pentru buze contin un gel sau o baza de apa si pot contine alcool pentru a ajuta produsul sa ramana pe buze. Proiectate pentru a fi rezistente la apa, produsele vin cu un aplicator sau pot fi aplicate si cu degetul.
-anticearcanul este folosit pentru a acoperi orice imperfectiune a pielii, este mai gros decat fondul de ten oferind o acoperire mai indelungata.
-fondul de ten este folosit pentru a acoperi pete si decolorari ale pielii.Sub forma de crema, pudra sau mai nous puma pufoasa ofera o acoperire excelenta. Baza fondului de ten vine sub forma lichida, pudra sau spray fiind aplicata inaintea fondului de ten facandu-l pe acesta sa reziste mai mult.
-pudra de fata: stabilizeaza fondul de ten si acopera micile imperfectiuni.
-fardul de obraz scoate in evidenta si defineste pometii. Poate fi pudra, crema sau lichid.
-pulberea sau crema pentru contur defineste formele fetei. Nuantele mai inchise decat tenul creaza iluzia de adancime.
-iluminatorul folosit pentru a atrage atentia asupra anumitor zone ale fetei si pentru a da stralucire. Are forma lichida sau pulbere si creaza un aspect natural.
-bronzer folosit pentru a da stralucire de aur sau bronz, poate fi mat, satinat sau stralucitor.
-rimelul este folosit pentru a ingrosa, alungi si ingrosa genele. Disponibil in culori naturale: maro, negru, sau indraznete: verde, albastru, roz, vine impreuna cu o periuta aplicator si poate fi rezistent la apa.
-genele false pot veni in formule clare sau colorate.
-creioanele pentru sprancene, ceara, crème, geluri si pudre utilizate pentru a define si colora sprancenele.
-lacul de unghii utilizat pentru a colora unghiile.
-spray de fixare a machiajului:folosit pentru a fixa machiajul pentru un timp indelungat.
Cosmeticele pot fi descrise si cu ajutorul componentelor fizice: lichid, crema, pudra, baton.
-dermatograful folosit pentru a spori si alungi dimensiunea ochiului.
-demachiantul este produsul folosit pentru a curate fata de machiaj.
Produse de ingrijire a fetei- produse utilizate pentru a spori aspectul si sanatatea pielii, create pentru diferite tipuri de piele. Produsele de ingrijire a pielii includ: geluri de curatare, masti faciale, tonere, creme hidratante, crème cu protectie solara dar si uleiuri si lotiuni autobronzante, seruri si exfolianti.
Tipuri de ten
1.Ten normal
Acest tip de piele are o suprafata fina , avand un echilibru ideal fiind nici gras nici uscat.Porii sunt mici, abia vizibili, pielea este curata, fara pete.
2. Ten uscat este predispus la aparitia ridurilor din cauza inabilitatii de a retine umezeala. Pielea uscata are de multe ori probleme in sezonul rece pe masura ce se usuca si mai mult. Utilizarea unei crème hidratante de zi si de noapte este esentiala. Exfolierea trebuie realizata usor cu zahar, tarate de orez sau acizi blanzi, o data pe saptamana pentru a evita uscaciunea si iritatiile.
3. Tenul gras
Aceasta problema este cauzata de excesul de sebum care atrage praful si murdaria. Este predispus aparitiei de puncte negre si cosuri; necesita o ingrijire speciala, se folosesc crème hidratante fara ulei, pe baza de apa, exfolianti fin granulate ce contin acizi din fructe ce pot curata porii.
4. Tenul mixt
Este cel mai comun tip de piele, fiind o combinatie intre tenul uscat si gras astfel unele zone ale pielii sunt uscate altele grase. Tenul este gras in zona T(frunte, nas, barbie) iar zona obrajilor a ochilor si a gurii este uscata. Produsele de ingrijire pentru tenul mixt contribuie la ingrijirea ambelor tipuri de piele.
5. Tenul sensibil
Are tentinta de iritare, roseata, exfoliere, eruptii cutanate, in special din cauza contactului cu anumite cosmetice. Persoanele cu ten sensibil trebuie sa evite produsele cu arome sau coloranti. Pielea sensibila este o combinatie intre celelalte tipuri de piele.
Rutina generala de ingrijire a pielii
Curatarea este primul pas esential in ingrijirea zilnica. Produsele de curatare sunt aplicate pe fata uda si uneori si pe gat, evitand ochii si buzele. Curatarea fetei se face o data pe zi, adecvata fiecarui tip de ten. Tenul gras trebuie curatat de 2 ori pe zi. Produsele pe baza de apa sunt ideale pentru toate tipurule de piele, in special daca tenul este predispus la acnee. Produsele pe baza de ulei au devenit foarte populare deoarece ele nu usuca pielea in schimb indeparteaza machiajul foarte bine. Este foarte important ca pielea sa fie curatata inainte de aplicarea machiajului, indiferent de tipul de piele. Curatarea implica si folosirea unui demachiant mai ales pentru ochi.
Mastile
Masti de fata sunt tratamente aplicate pe piele pentru o perioadă de timp, apoi eliminate. De obicei, acestea sunt aplicate pe pielea curata, evitând ochii și buzele.
Exista mai multe tipuri de masti de fata:
-masca cu argila- transporta uleiuri esențiale și substanțe chimice la nivelul pielii, si sunt de obicei lăsate pe până la uscarea completă.Pe masura ce se usuca, lutul absoarbe excesul de sebum si murdarie a pielii si curate porii. Din cauza actiunilor de uscare sunt recomandate doar tenului gras.
-mastile exfoliante se gasesc sub forma de gel, contin agenti de exfoliere si alte elemente hidratante care trateaza ridurile sau diferentele de culoare ale tenului. Sunt aplicate pe fata iar dupa uscare se jupoaie usor. Trebuiesc evitate de catre persoanele cu tenul uscat.
– mastile foi, provin din Asia si sunt relative noi pe piata. Ele constau intr-o foaie fina de bumbac, decupata in jurul ochilor si a buzelor pe care se intindeau intr-un strat fin seruri si tratamente pentru piele. Sunt rapide, nu necesita cunostinte de specialitate sau echipamente pentru folosirea lor, se potrivesc oricarui tip de ten dar pot fi difcil de achizitionat.
Exfoliantii
Produse care ajuta la inlaturarea pielii uscate, moarte pentru a imbunatati aspectul. Acest lucru se realizeaza fie prin acizi sau alte substante chimice, fie prin substante abrazive. Exfoliantii imbunatatesc circulatia fetei, destupa porii, descurajeaza acneea si ajuta la vindecarea cicatricilor. Se aplica pe pielea umeda, curate, evitandu-se zona ochilor. Exfoliantii abrazivi sau gomajul trebuie aplicat pe piele timp de cel putin 30 de secunde prin miscari circulare. Se aplica o data pe saptamana iar pentru tenul gras de 2 ori. Exfoliantii chimici pot include acidul citric (din fructe citrice), acid acetic ( din oțet), acid malic (din diferite fructe), acid glicolic, acid lactic sau acid salicilic. Ei pot fi lichizi sau geluri, si pot sau nu pot să conțină un abraziv pentru a îndepărta celulele vechi ale pielii. Exfoliantii abrazivi includ geluri, creme sau loțiuni, precum și obiecte fizice: lavete din microfibră, bureți naturali sau perii pot fi folosite pentru a exfolia, pur și simplu, prin frecarea peste fata într-o mișcare circulară. Gelurile, cremele sau lotiunile pot conține un acid pentru a încuraja caderea celulelor moarte ale pielii și un abraziv, cum ar fi, sarea de mare, zahărul, cojile de nuci, tărâțele de orez sau sâmburii de caise pentru a curăța celulele moarte de pe piele. Gomajul cu sare și zahăr tinde să fie mai dur, în timp ce acel cu tărâțe de orez este de obicei foarte blând.
Tonifierea
Tonerele sunt folosite dupa curatarea pielii pentru a improspata si a elimina orice urma de demachiant, masca sau machiaj si ajuta la refacerea ph-ului pielii. Sunt aplicate de obicei pe un tampon de bumbac si stearsa pielea dar poate fi dotat si cu un pulverizator. Tonerele conțin de obicei alcool, apă, precum și extracte din plante sau alte substanțe chimice pentru a trata diferite tipuri de piele. Tonerele care conțin alcool sunt destul de astringente, și de obicei vizează tenurile grase. Cei cu pielea uscată sau normală ar trebui să folosească tonere fara alcool.
Hidratarea
Creme hidratante sunt creme sau lotiuni care hidrateaza pielea si o ajuta pentru a retine umezeala, ele pot conține, uleiuri esențiale, diferite extracte din plante sau substanțe chimice pentru a ajuta cu control de ulei sau reducerea iritatiilor. Cremele de noapte sunt de obicei mai mult hidratante decat cremele de zi. Creme hidratante colorate conțin o cantitate mică de fond de ten, care poate oferi o acoperire pentru defecte minore sau pentru a uniformiza pielea. Ele sunt de obicei aplicate cu vârful degetelor sau a unui tampon de bumbac pe toata fata, evitand zona buzelor și din jurul ochilor.
Toate tipurile de ten au nevoie de hidratare pentru a preveni uscarea si exfolierea dar si pentru a intarsia formarea ridurilor. Persoanele cu pielea uscata ar trebui sa aleaga produse pe baza de ulei pentru a ajuta pielea sa retina umezeala. Persoanele cu pielea normala pot alege dintr-o mare varietate de creme hidratante, loțiuni sau geluri. Cremele pe baza de apa sau care contin extracte de arbore de ceai sau enzyme de fructe trebuiesc utilizate de persoanele cu tenul gras pentru a regal sebumul si a trata acneea.
Ochii necesita alt fel de ingrijire fata de restul fetei. Pielea din jurul ochilor este extrem de subtire si sensibila, si este de multe ori prima zonă pentru a vedea semne de imbatranire. Creme de ochi sunt foarte ușoare; unele pot conține ingrediente, cum ar fi vitamina K pentru a reduce umflatura și cercurile intunecate de sub ochi.
Protectia
Protectia solara este un aspect important al ingrijirii pielii. Soarele poate provoca daune extreme pentru piele, nu numai în formă de arsurile solare dar și cancerul de piele, expunerea la UVA si UVB poate provoca pete și va usca pielea, reducând elasticitatea. Protectia solara trebuie aplicata cu cel putin 20 minute inainte de expunere si reaplicata la fiecare 4 ore. Trebuie aplicata pe toate zonele ce vor fi expuse la soare. Produsele pentru protectia solara vin sub forma de:creme, geluri sau lotiuni; numărul lor SPF indicand eficiența acestora în protejarea pielii de la soare.
Momentan nu sunt disponibile produsele de protectie solara pentru a se potrivi orice tip de piele. Persoanele cu pielea uscata ar trebui sa aleaga produsele de protectie solara cu creme hidratante pentru a ajuta la menținerea hidratarii, iar cei cu pielea sensibila ar trebui să aleagă protecție solară fara parfum pentru a se asigura că acesta nu irita pielea.
Ingrediente
Machiajul natural si organic
Produsele natural devin din ce in ce mai cautate. În afară de aditivii de culoare, produsele cosmetice și ingredientele lor nu sunt supuse unor reglementări înainte de eliberarea lor în piață. Multe produse noi sunt puse pe piata in fiecare sezon desi au fost testate foarte putin. Multe companii cosmetice pretend ca produsele sunt naturale și organice, cum ar fi creme anti-imbatranire si anti-acnee pe bază de ulei de ou care contine Omega-3 acizi grași și xantofila. Toate produsele contin ingrediente naturale, minerale, din plante și produsele ecologice sunt realizate cu produse agricole ecologice. Produse care pretind că sunt ecologice, nu sunt, cu excepția cazului în care sunt certificate „USDA Organic.
Machiajul mineral
Termenul de machiaj “mineral” se aplica fondului de ten, fardului de ochi si de obraz, bronzerului deoarece este facut din minerale uscate pudra. Produsele lichide si solide sunt de asemenea numite machiaj mineral daca au aceleasi ingrediente primare cu toate ca trebuie sa contina si conservanti pentru a le tine comprimate.
Principalele ingrediente din machiajul mineral sunt de obicei pigmenti de acoperire, cum ar fi oxidul de zinc si dioxidul de titan, ambele care sunt, de asemenea, produsele de protectie solara fizice.
Alte ingrediente principale include: oxidul de fier, oxid de staniu și miristat de magneziu.
Machiajul mineral, de obicei, nu contine arome sintetice, conservanti, parabeni, uleiuri minerale si coloranti chimici. Din aceasta cauza, multi dermatologi considera machiajul mineral a fi mai i bun cu pielea decât machiajul care conține aceste ingrediente.
Cu toate acestea, unele machiaje minerale contin oxiclorură de bismut, care poate fi iritanta pentru pielea persoanelor sensibile. Altele conțin, de asemenea, talc, peste care există unele controverse, din cauza tendințelor sale comedogeniec (tendința de a bloca porii și, prin urmare, provoca acnee), și pentru că unii oameni sunt sensibili la talc.
Beneficii
Deoarece dioxidul de titan și oxidul de zinc au proprietăți anti-inflamatorii, machiajuls mineral poate avea un efect calmant asupra pielii, care este deosebit de important pentru cei care sufera de probleme inflamatorii, cum ar fi acnee rozacee. Machiajul mineral este noncomedogenic (atâta timp cât acesta nu conține talc), și oferă o cantitate usoara de protectie solara (din cauza dioxidului de titan și oxid de zinc).
Deoarece acestea nu conțin ingrediente lichide, machiajul mineral poate dura în recipientele lor pe termen nedefinit, atât timp cât utilizatorul nu le contamineaza cu lichid.
Industria cosmetic
Fabricarea produselor cosmetice este în prezent dominată de un număr mic de corporații multinaționale, care are originea în secolul al 20-lea, dar distribuția și vânzarea de produse cosmetice este răspândita între o gamă largă de întreprinderi diferite.Volumul de piață a industriei produselor cosmetice din Statele Unite, Europa si Japonia este de aproximativ EUR 70B / y, în conformitate cu o publicatie din 2005 . În Germania, industria cosmetică a generat vanzari de la 12,6 miliarde de euro la vânzarea cu amănuntul, în 2008; fapt care a făcut industria cosmetică germana a treia din lume, după Japonia și statele Unite ale Americii.
De asemenea, s-a demonstrat că, în aceeași țară, această industrie a crescut cu aproape 5 % într-un an, din 2007 până în 2008. Exporturile din Germania în această industrie a atins în 2008, 5,8 miliarde EUR, în timp ce importurile de produse cosmetice au totalizat 3 miliarde de euro. Principalele țări care exporta cosmetice către Germania sunt Franța, Elveția, Statele Unite și Italia și au constat în principal in machiaj și parfumuri.
Cosmeticele la nivel mondial și industria parfumurilor generează în prezent o cifră de afaceri anuală foarte mare. Europa este lider de piață, reprezentând aproximativ 63 miliarde de euro, în timp ce vânzările din Franța au ajuns la 6.5 miliarde de euro în 2006, în conformitate cu FIPAR (Fédération des Industries de la Parfumerie – federația franceză pentru industria parfumurilor). Franța este o altă țară în care industria cosmetică joacă un rol important, atât la nivel național și internațional. Cele mai multe produse de pe a cărui etichetă se precizează „Made in France” sunt evaluate pe piața internațională. Conform datelor din 2008, industria cosmetică a crescut în mod constant în Franța, de 40 de ani consecutivi. În anul 2006, acest sector industrial a atins un nivel record de 6,5 miliarde EUR. Marci cosmetice renumite fabricate în Franța includ Vichy, Yves Saint Laurent, Yves Rocher și multe altele.
Industria italiană de cosmetice este, de asemenea un jucător important pe piața europeana. Deși nu este la fel de mare ca în alte țări europene, industria cosmetică, în Italia, a fost estimată să ajungă la 9 miliarde de euro în 2007. Industria italiană cosmetica este însă dominata de produse pentru par si corp și nu machiaj la fel ca în multe alte țări europene. În Italia, produse pentru par si corp alcătuiesc aproximativ 30% din piata de cosmetice. De îngrijire facială și machiaj toate acestea, sunt primele produse cosmetice care urmează să fie exportate în Statele Unite ale Americii.
Datorita popularitatii produselor cosmetice și parfumurilor, mulți designeri care nu sunt în mod necesar implicati în industria cosmetică au venit cu parfumuri care poarta numele lor. Mai mult decât atât, unii actori și cântăreți au linia lor de parfum (cum ar fi Celine Dion). Parfumurile designerilor sunt cele mai scumpe din industrie, consumatorul nu plătește numai pentru produs, ci si pentru brand. Parfumuri celebre italiene sunt produse de Giorgio Armani, Dolce & Gabbana și așa mai departe.
Industria de cosmetice la nivel mondial pare să fie în permanență în curs de dezvoltare, acum mai mult ca niciodată, cu apariția de companiilor pe Internet.
Legislatie
În SUA, Food and Drug Administration (FDA) este organismul de legislația în ceea ce privește industria de cosmetic. FDA unit cu 13 alte agenții federale în formarea Comitetul Interdepartamental de coordonare pentru validare metodelor alternative (ICCVAM), în anul 1997 încerearca sa interzica testarea pe animale și să găsească alte metode de a testa produsele cosmetice.
Organizația Internațională de Standardizare (ISO) a publicat o nouă orientare privind fabricarea în condiții de siguranță a produselor cosmetice. Autoritățile de reglementare din mai multe țări și regiuni au adoptat acest standard, ISO 22716:2007.
ISO 22716 ofera o abordare cuprinzătoare pentru un sistem de management al calității pentru cei implicați în procesul de fabricație, ambalarea, testarea, stocarea, și transportul produselor cosmetice finite. Cele standard tratează toate aspectele legate de lanțul de aprovizionare a produselor cosmetice, de la livrarea rapidă a materiilor prime și a componentelor până la livrarea produsului final la consumator .
În iulie 2012, deoarece contaminarea microbiană este una dintre cele mai mari preocupări în ceea ce privește calitatea produselor cosmetice, Organizația Internațională de Standardizare (ISO) a introdus noul standard pentru evaluarea protectiei antimicrobiene a unui produs cosmetic cu testele de eficacitate conservarea și evaluarea riscurilor microbiologice . Acest standard, ISO 11930:2012, susține industria în asigurarea calității produselor cosmetice și protecția consumatorilor .